Pages

Mohon kerja . Bukan mudah ..


Hari ni dah almost 2 months officially jadi penganggur terhormat yang tanam anggur tak pernah nak berbuah . u know, just only one sentence " hakikatnya bukan senang nak mohon kerja " ... !  There are no shortcuts to any place worth going . and tak ada jalan yang mudah untuk berjaya kalau bukan dengan adanya usaha & tawakal . 

Dah 5 tahun perah keringat perah otak bagai dengan buku-buku, assignment, study hard, study smart, stido pun ade . hehe . so apa lah sangat dengan 2 bulan menganggur kan . ecehh ! ayat nak sedapkan hati :) 

Tapi aku tak pernah nak merungut atau salahkan diri sendiri atau ape, sebab for me this time is really the most precious time yang bukan senang aku nak dapat lepas ni, especially kalau dah mula kerja . selama 5 tahun belajar aku dapat spend time dengan family pun time cuti yang tak berapa nak cuti sebab penuh dengan assingment . so ni lah peluangnya . yaa I know each people have their own opinion . maybe ada someone yang tak suka terperuk dekat rumah and selalu nak makan tido makan tido je kan . sebab dia senang nak rasa bosan sebab tak buat apa kerja . tapi tak bagi aku . 

Kalau kita dah usaha sehabis baik dengan hantar beribu riban resume dekat 1,00 000 company . so apa yang perlu buat ialah tawakal & selalu berdoa kat Allah . sebab aku percaya rezeki Allah tu memang dah tertulis sejak dalam perut mak kite lagi . kan kan . cume lambat atau cepat je .. jangan mudah nak mengeluh . laen lah kalau tak de usaha langsung . dah lah pemalas nak hantar resume . lepas tu setiap hari bangun tido nak merunguk merengek sebab tak dapat-dapat panggilan kerja . omaigod !! ada jugak orang macam ni kan -,-

Tapi kenyataannya nak mohon kerja sekarang memang susah . nak mohon mungkin senang . tapi percentage untuk dipanggil intebiu tu dalam 30% laa .. because of what ? because of higher level of competiton among graduate right now  ! itulah hakikatnya .. ini baru sekarang . kalau lagi 10 tahun akan datang tok sah cerita lah kan . hopefully even negara makin maju, unemployment level pun makin rendah lah yekk .. and the important one is NOT TO CHOOSY !        * pesan untuk diri sendiri jugak ..

Mudah-mudahan :) 



p/s :     Untunglah korang-korang yang dah berkerjaya tetap kan . doa-doakan lah kita kat sini ye . harap-harap ada rezeki dalam masa terdekat . kalau ada kerja kosong kat tempat korang tu bagi tau lah ye :) 

6 comments:

☀ Izzaty Hedry☀ said...

mmg btoi ... apa2 pun perlukan ksbaran...;)

BeLLa said...

mencari rezeki bukannya mudah

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

@☀ Izzaty Hedry☀ye syg.. kesabran kene tinggi kan :)

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

@BeLLabetol tu :)

Aida Omar said...

betul2 tersangatlah susahnya nak cari pekerjaan sekarang nie.. yg dapat pulak kengkadang eksyen.. huhu. adat lepas habis stdy.

wan muliani said...

Setuju dgn perkongsiannn.. :)

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign