Pages

DariDapurHajar: Semua tentang menu / juadah berbuka

Rasanya tak lambat lagi kan I nak share menu berbuka puasa tahun ni, yelah kan baru jumpa blog lama banyak la bende yang nk update ye dak. 
I bukan nk share resepi ye, sebab kalau I masak resepinye pun dtg dari en google jugak, hikhik. So rasanya semua senang je nk dptkan resepi kan. Semua hujung jari jeeerr. 

Alhamdulillah tahun ni tahun pertama puasa as a wife. Macam biasala entry2 sebelum ni pun I selalu ckp tahun ni semua beza dr tahun2 lepas. Sama la jugak puasa tahun ni takde umie nk masak2, semua diri sendiri2 je ha. Plan I puasa kali ni mmg nak masak juadah berbuka utk suami setiap hari. Kalau boleh tak nak jejak kaki kt bazar pun. Tp ye lah kn kdg2 cita2 murni tu terkandas jugak. Time rasa tak larat beli jugak kt bazar, kalau kami keluar jalan2 ke situ sini especially on weekend berbuka kt luar jugak. Tapi pg ke bazar pun dlm 2-3x je klu x silap. Alhamdulillah. Klu boleh 'Say No to Bazir Ramadhan' bak kata cikgu I. Hehe. 

Tak semua yg I masak sempat ambil gambar, ade la dlm beberapa menu je yg boleh share. I bukan la dikategorikan wife pandai masak tao, tp I cube utk jd wife yg 'Rajin' memasak. Ha lain kan maksudnye tu. Ape pun we have try to be a good wife kan. In Shaa Allah. . 

Jom tgk antara menu berbuka puasa kami baru ni. So simple okey. Asal kenyang masuk perut, suami suka udah lerr. :) 


4th Ramadhan 15 : Hubby request nk nasi daging. So, kawan2 die I buatkn ayam masak merah + acar timun.

11th Ramadhan 15 : Time ni selera suami isteri lain2, hubby nak nasi goreng petai, isteri die pulak rasa nk mkn rendang ayam + nasi impit. Fefeeling raya gituu time nih :)


18 Ramadhan 15 : Ni pun hubby request nk mkn daging merah + sayur campur + aym goreng 

3 je menu rupanya yg I sempat amek gmbr. Hikhik. Takpela  I rasa nk combine sekali dgn menu2 lunch / dinner yg ada dlm memory fon nih. Sapa2 yg tgh mencari idea nk masak apa utk family tu boleh la tgk2 ye. Wahh gituu kau... konon ada org nk tiru menu simple I kan. Hahaha *gelak jahat 
Ha yg ni I bg nama Asam pedas untuk dia. Masa ni hubby mmg suka sgt tgk drama pkul 7 tu, so terhasil lah menu ni. Hikhik. 

Kari ayam is hubby's favourite. Apa2 je lah yg berkaitan dgn kari & semua jenis sambal asal pedas dah cukup. Setakat kahwin selama 5 bulan ni I rasa dah byk kali I masak kari dgn sambal udang hikhik


Ketam berlada!! Favourite lah klu ketam ni tp mak aihh seksa nau nak potong2 duri die yg tajam2 tu, sebab tu time rajin je beli ketam even perut meronta2 nak makan ketam.

Okelah tu je kot. Resepi semua dari buku & en.google ye. Sekian . Hikhik






10 comments:

chicken_floss said...

Pandainya masak..semua sedap2..drooling tgk..

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Masak simple2je boleh dear.. hehe. Rase pn biase2 je ni. Hehe

Princess Comey said...

tengok je da lapar...

aeinna Musa said...

nampak sedap semuanya nih..makyong terliur plak..hehe

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Hehehe :)

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Nmpk je sedp mak yong, rase x tau lg nih hehe

Umie Sapidah said...

wahh.. semuanya nampak sedap...kalau presentationnya cantik, confirm sedap..hehehe

SALWANI SUHAIMI said...

wahh..sedap2 nampak semua menu..rajin dok dapur nih

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Hehe terima kasih umie, hajar mampu msk2 yg simple2 je . Hehe

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Haha. Time lepas kawen je rajin wani. Sblum kawen dlu mls jgk. Hehe

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign