Pages

My weekend - Bila org datang beraya

Masa taip entry ni, I tengah sakit kepala tp gigih jugak nak cerita pasal kisah utk weekend ni. Harini genap 9 Syawal utk tahun 2015, rasa kejap je kan, dah hampir 2 minggu beraya . Entry ni I schedule ye. Kenapa? Saja je ikut suka I hikhikhik. 

Alhamdulillah actually I' m happy & satisfied dgn diri sendiri. Korang pernah x rasa satisfied dgn diri sendiri?  Nak tau kenapa tak. Sebabnya I berjaya siapkan menu a.k.a masak2 utk hari jumaat & sabtu lepas, semuanya sebab ada org dtg beraya kat rumah . Eh itu pun nk puji diri sendiri ke? Of course lerr raya I tahun ni beza sgt dr tahun2 sebelum tao. Tahun2 lepas ada umie, die la yg byk siapkan makanan klu org dtg beraya. Tapii tahun ni duduk berdua je dgn hubby, bila org nk dtg beraya I la yg gigih kat dapur dr awal sampai akhir, tu yg malam sakit kepala. Memang sgt penat tp bila tgk org makan apa kita masak walaupun simple tu dah cukup hilang sikit rasa penat ni, sedap ke idok tu hentam sajalahh labuu. 

Jumaat lepas habes keje ada jiran jauh sikit dtg dgn anak2 & suami. Die rapat dgn umie I sebab anak die yg sulung dr lahir lg umie I jaga sampai la masuk sek tadika sebelum umie pindah kelantan. Skrg dah ank due pun. Tiap2 tahun dtg beraya, ha kali ni I yg buat semua . Sebab masa singkat time petang kan, so plan nak buat mihun sup ayam je, maybe sesuai kot dgn waktu petang ye dak. Cepat & senang tu yg penting . 

Too simple plus cili kicap & taugeh . Kuih raya semua tunjuk2 je ye, semua last minit . Ingat dah tak nak sediakan semua ni dah lepas balik raya kt kg haritu, sebab pikir sapa lah nk dtg beraya kt rumah kan, lgpun kitorang baru kawen tahun ni, tak mungkin tak mungkin . Ahahaa. So jgn ingat baru kawen org x dtg rumah tao. Sapa yg duduk dgn mak / mertua masing2 tu untunglahhh, yg duduk berdua mcm I ni kenelah sedia sendiri2 ye dak. Takpe berdikari. Ecececehh. 

Hari sabtu angah pulak nk dtg rumah bawak kawan2 die dlm 2 org sebab nk angkut brg bawak balik kl. Petang sabtu pulak kawan lama hubby nk dtg beraya. So menu hari sabtu ialah nasi ayam + rendang ayam + lemang . Lemang tu suruh hubby beli je senang . Kali ni memang kelam kabut kat dapur sorang2, hubby tolong sikit2 mana patut je. Tengahari dalam pukul 1 adik sampai, legaa sempat siap. Bertukang habes kat dapur sampai peluh2 haih . Belum buat rumah terbuka lagi nih. Aiyooo. 



Just simple as that okey, buat setakat mampu je yg penting doa banyak2 time masak tu supaya sedap la lauk yg kita masak, harap2 org suka la makannye. Hikhik. Pernah tak sapa2 alami mcm ni, time mule2 kahwin mesti ramai mcm ni kan, sure punya. Hehe. Alhamdulillah I'm happy !! Semua lauk habes . 

Pssstttt.. adik ckp kawan die bagi tahu rendang ayam I sodappp. Okey kembang hidung semangkuk jappp. Muehehe. 

4 comments:

chicken_floss said...

Wah pandainya masak..meriah menu menjamu tetamu...:)

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Tak pndai sgt yunk. Hehe. Buat mane mampu je ni asal tetamu boleh mkn. Awk msti lg pndai msk kan hehe :)

eqa_nadirah said...

pndainya akak msk.. banyak tu juadh raya..

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

ni msk yg pling simple yunk @eqa_nadirah x dela sedap sgt hikhik

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign