Pages

Tips cepat memasak di rumah bagi yang bekerja

Tajuk mcm mak2 sgt kan haha bila dah bergelar isteri ni kena jd kreatif sikit bab rumahtangga ye dak, dulu takpe umie sediakan semua . Tips yg I nk bagi ni rasanya yg dah ke berapa juta org yg recommend, agaknya semua perempuan yg bekerja buat mcm ni. 

Ekceli bila I dah start kerja tempat lama ni masa kat rumah agk terhad sikit, kalau dulu bos di kuantan bagi I peluang kerja di bentong so byk la masa boleh curik2 balik rumah, nk masak pn senang, tengahari balik rumah keluarkan ikan ayam dlm freeze, petang dah bole masak utk dinner. Tapi skrg jarak dr rumah ke ofis lama tu dlm 20-30 min, so tengahari susah nk blik rumah, pagi2 I yg keluar rumah dulu dr hubby, petang pulak hubby balik dulu dari I. Due tahun lepas I duduk dgn family lagi, balik lewat pun tengok2 makanan da siap, tapiii skrg lainn oiii, klu kita tak masak mmg kat luar la makannyee.. 
So, belek2 google terjumpa satu cara/tips paling senang utk wanita bekerjaya nk masak paling cepat bila kat rumahh. Ececehhh.... 

So.. ape lagi I pun teruskan misi .........


Misi mengupas bawang ... depan tv pun boleh kau, amek bwg merah + besar + putih + halia tgk tv sambil kupas sambil mkn. Eh ! Haha.. Sediakan agk2 cukup utk seminggu la klu boleh kan. Lepas tuuu ...


Sesi mem'blend' pulak .. sediakan bekas2 kecik comel sesuai la nk letak bwg2 yg dah diblend. I blend kosong je x letak minyak pun, ade yg ckp letak minyak tahan lama, tp tak letak pn takpe. 



Tadaaaa dah siapp, cukup la stok utk seminggu, tp setakat harini mmg byk lg dlm peti ais tuh haha.. ekceli buat mcm nih mmg jimat masa, even xde la setiap hari sempat nk masak at least kita sebagai isteri2 mithali ni ade alternatif to do something for ur own family ye dakk. Ahahaa. 

Jom cube beramai2, yg tak kawen lg pun apa salahnyee, xkkn setiap hari nk mkn luar kan. Pagi2 sebelum pg kerja keluarkan ayam ikan dlm freezer letak di bahagian bawah, blik kerja ptg2 dah boleh terus msk tak perlu nk kupas bwg lg. Lagi satu pratikkan selalu setiap kali lepas beli brg2 dapur di pasar mcm ikan, ayam , daging tu terus je potong or siang then letak dlm bekas sebelum letak dlm peti. So time nk msak kan senang. Simple kan, semua pun buat benda yg sama.. 


8 comments:

Nabila Syifa said...

Bagus tips u ni..especially bg yg baru jd wife mcm i ni..huu..mmg balik kerja leceh sgt nak masak.Time tu nak kopek bawang, nk blend cili ,potong sayur, ikan daging, bagai..hmm..nice entry!!

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Nabila :sgt leceh kan yunk. So boleh la cube mcm ni, agak jimat masa & x stress sgt time nk msk tu hehe ...

PeRdU cINta said...

Kalau nak 1ooo cara kan..good job..

ainniah said...

tips yang sangat membantu jimat masa & praktikal!
klo sy, sy akan pilih satu hari utk buat semua ni. time ni je la kena lama skit sediakan semua ni. hari2 seterusnya main campak2 je. :)

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Perdu cinta : betul2 yunk, antare rajin or tak je kan. Hikhik

Ainniah: hajar bt bnde ni time mlm dear, sekejap je, jgn byk2 sgt, x sedap jgk letak dlm peti ais lame2 kan. Kipidapp !!!

Umie Sapidah said...

biasanya kalau cili kering jer org letak minyak... kalau bawang ni xpernah pulak...biasa buat stok mcm ni time nak raya.. jimat masa..hehehe

Abam Kie said...

as salam. x lama lagi pasti berat badan suami puan hajar akan meningkat! abe kie nk folo tapi x dok bute follower...huhuhuhu..

simplybeautyhealth said...

Bagus juga tip ni untuk saya yang bujang menyewa rumah ni.hahhaha

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign