Pages

Rezeki anak datang dari Allah bukan dari manusia

Hai semua :) ada ka org bace blog I yg tak femes nih hihi. Harini 22 Sept genap la 7 bulan usia perkahwinan I dgn en hubby kesayangan jantung hati. Bagi siape yg tahu or tak tahu kami ni belum ada baby lagi, tak mao la ckp tak dak rezeki kan, kate2 tu kan satu doa. Jd senang ceghite baby kami tak nak muncul2 lg, dia nk buat surprise kat mama papa die, alaaa tomey tomeyy, hehe.. Klu betul ada mmg blog la tempat pertama luahan hati, sebab IG & FB kan very the public gituu.. Blog ni ala2 privacy, tapii I tahu ade kwn2 FB & IG yg selalu stalker blog I kan kan kan.. hehe. *perasan jap* 

Sori la ye klu entry ni agk pnjg dr biase, sebab I rasa macam nak membebel sikit, muehee.. I rasa korang2 pun mesti ada terbaca kat fb kan baru2 ni , ala yg jd viral tuuu, ada statement yg ckp pasal org perempuan yg tak boleh mengandung ni disamakan mcm 'kain buruk' . Hoiii !!! Ingat hebat sgt ke awk2 yg ckp camtu , dah cermin diri ke belum? Ce cermin diri tu dulu, awk tu siapa nak judge org itu ini, awk tu siapa nak lawan ketentuan & takdir Allah ??? I mmg menyirap habes darah satu badan bila baca statement tu, tp dah lama baca skrg baru rasa nak luahkan. Korg rasa ape?? 

***take a breath***

I dari awal kawen dulu mmg suke google hal2 pregnant ni, mcm2 la yg I jumpa, baca blog org2 TTC, forum TTC , and mcm2 lg la. Skrg I baru masuk 7 bulan usia perkahwinan, boleh dikire TTC jugak ke? Tapi takpe I rasa mcm dah mula nak cerita perjalanan TTC I kat blog ni, ada yg I tgk siap ada group TTC lg tao, lepas tu create blog baru semata nak cerita perjalanan TTC diorang. Bagusnyeee .... at the same time boleh jd rujukan org lain jugak kan. Mostly yg I jumpa dah setahun or bertahun2 kawen belum ada baby lagi, tapiii diorang sgt kuattt walaupun dlm hati hanya Allah je tahu perasaan tu. Maybe I boleh dikategori masih baru kan, baru 7 bulan , saboo ler dulu, honeymoon duluu.. bak kate org terdekat dgn I. Iyeee... I xde la terlalu rushing, semua berserah pada Allah, DIA lebih tahu bila waktu terbaik die nk bagi rezeki anak tu pada kita , kan kan kan... 

Alhamdulillah I bukan dikelilingi oleh org2 yg bermulut 'longkang' . Haaa gituuu... ni spesies dgn org yg mulut tak mkn saman. Tak kisah la sedara ke, keluarga mertua ke, kawan2 ke, jiran sebelah ke or sape2 je lah. Kalau ada yg bertanya pun pertanyaan biase2 je, dgn jawapan I 'belum ade lg' , *sambil sengih2 even rasa nak tampar je muke diee, muehee.. kalau I balik rumah mertua pun, I sendiri yg bagi tau mak mertua dgn kak ipar belum ada lagi, so diorang pun support I dgn jawapan2 yg positif, Alhamdulillah. korang mcm mane?  

Ade yg I bace mcm2 jenis org bertanya soalan especially yg dah kawen bertahun2 tu, kesiannn kan.. I feel u dear .. kenapalah ade org yg mulut longkang mcm ni, masalahnya yg bertanya tu seorang perempuan. Apa diorang ni ingat rezeki anak ni serupa mcm kita nak pilih patung mainan dlm mesin ke? Nak yg mana satu tekan butang masuk duit terus keluar anak, nak lelaki ke perempuan pun siap boleh pilih butang keluar la anak. Alahaiii, kenapa ade yg still berfikiran mcm ni , sedih sgt kann. U olss mungkin tak rasa jd u olls boleh ckp apa je , mungkin ! 

Rezeki anak ni dari Allah, I selalu baca mungkin Allah tahu kite belum bersedia jd DIA tangguhkan dulu. So kite sebagai hamba DIA yg lemah ni kenelah persiapkan diri untuk terima org baru dalam hidup kita. Betul kan? Allah tak bagi lg sebab DIA nak kita tambahkan rasa kasih sayang antara suami isteri, DIA nak kita banyak habeskan masa bersama, kalau ada anak mungkin jugak kita kurang masa bersama, siapa tahu kan? . So org2 luar tak perlu la nk masuk campur hal rumah tangga org, korang2 yg mulut busuk tu dah kawen ke belum?? Mengata org itu ini sedangkan diri sendiri pun belum sampai jodohnye, sekurangnya kami TTC ni dah kawen, ada suami di sisi, Allah bagi rezeki kami kawen awal. Kalau belum kawen byk la berbakti dgn mak ayah tak perlu sebokkan diri sedangkn diri sendiri pun tak tentu halanya. kalau dah kawen jagalah suami & keluarga sendiri, bila2 masa je Allah nk tarik nikmat yg DIA bagi kt korang tao, tak pasal2 nikmat tu DIA bg kat kami pulak. * no wonder . 

Ada yg I tgk kawan2 yg kawen sebelum I pun belum dikurniakan anak lagi, jadi buat apa kita nak fikir bukan2 tentang takdir Allah, rezeki setiap orang tak sama, ada yang kawen sebulan terus lekat, ada yang lambat, itu semua kan kerja Allah. Apa pun kita buat berbalik la pada Allah, DIA MAHA BESAR ATAS SEGALA SESUATU. DIA lebih tahu segala apa yg DIA takdirkan atas kita . DIA kurangkan rezeki tu, tapi DIA lebihkan rezeki lain. Sekurangya kita ade suami yg sygkan kita, faham keadaan kita, kita pun ada keluarga yg sentiasa doakan kita, dan kita ada kawan2 yg sentiasa support and bg semangat . 

Ada jugak yg I baca dia jelous tgk kawan2 yg dah ada baby walaupun kawen selepas dia. Iyaa mmg tak nafikan perasaan tu sikit sebanyak buat kite stress kan. Tambah lagi kalau kawan tu setiap hari nak tunjuk perkembangan kandungan dia or anak2 dia. Well ! Manusia kan, kadang2 kawan tu mungkin takde niat nak tunjuk, tapi sebab perasaan kite dah negatif jadi kite akan pandang apapun dari sudut yg negatif. Ececechh I rasa dah macam pakar motivasi lah u. Mueehheh. Ape pun I doakan kawan2 TTC semoga cepat dikurniakan rezeki anak, semoga Allah mudahkan perjalanan hidup semua, dan I pun harap semua doakan I jugak ye. Kita sama2 lah mendoakan kebahagiaan bersama bukannya saling mengata itu ini, ingat lah rezeki tu dari Allah bukan dari kita, so bila2 masa je Allah boleh tarik rezeki kita . Allahu'alam. 

2 comments:

PeRdU cINta said...

Percaya qada dan qadar itu rukun iman..takdir salah satu unsur qada dan qadar..bila sentiasa pertikaikan takut rosak iman kita.jadi orang yang sentiasa bertanya soalan begitu hati hati.

Anak..Allah punya.pinjaman pada ibu bapa.boleh diberi dan boleh Allah ambil bila bila masa.mungkin segelintir berasa megah dan berbangga bila punya anak.lambang subur dan gagh perkasa.anak dijadikan medan perang psikologi dan emosi pada pasangan yang belum Allah izin punya anak.tapi ingat..semua yang Allah beri pinjam yang di dunia perlu di tanggung..di akhirat wajib jawab.

The Kehalusan Kelembutan said...

Assalam akak! suka post akak ni, saya nak ckp pasai anak xkawen lagi tapi same goes situation kawen, tgk kawan kawan tunang nikah mesti ada hak tanya bila nak kawen bila bila..

Dan saya setuju dengan akak, Allah bagi bila kita sedia dan Dia tahu bila kita sedia.

Semoga dipermudahkan Akak

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign