Pages

Persediaan Bersalin : Checklist barang baby & bakal ibu bawa ke hospital :)

Baru2 ni ada pergi Ekspo baby kat KLCC, entry kat sini and dah janji nak buat entry checklist barang2 persediaan utk bakal baby & bakal2 ibu. Kebetulan ramai geng2 blog, geng FB, & geng dalam IG yg bakal dapat baby tahun ni. Yeayy meriahla tahun ni ramai kwn2 bakal timang baby termasuk la diri sendiri haha.. :) Perasaan tak saba tu Allah je yg tahu tambah lagi bila kite da start sedia / beli brg2 utk baby. Moga Allah mudahkan urusan kita dari awal sampai la baby deliver, Aminn.. :) 

I start beli brg2 baby masa usia kandungan 6 bulan lebih, even masa awal2 pregnant 2-3 bulan pun dah tak saba nak beli, tambah2 beli online, tapi I pesan kat hubby sabar2, tunggu perut besaq sikit kite shopping ya. Nanti da masuk 7-8 bulan belum tentu larat nak berjalan dik non oii. Skrg pun jalan lama sikit abes sakit2 satu badan. 

By the way, kalau nk lagi jimat belilah brg2 baby time ada ekspo, harga bole dpt lagi murah . Baru ni I dah settle mostly 80% utk brg2 baby termasuk diri sendiri masa berpantang nanti. Beli pun takdela banyak, beli mana penting & mana nak pakai dulu especially utk dalam LB / hospital nanti. Sebelum terjah ekspo please do ur checklist 1st, tetapkan bajet jugak ye. Barulah bole shopping klu tak mmg melayang la duit sebab byk sgt brg2 baby yg comel2 haha.. Dah deliver baby barula bole shopping sakan. 



Kat sini nak share brg2 utk bakal ibu bawa ke hospital . Utk ibu saya bahagikan kpd 2 (Brg2 utk bawa ke hospital & brg berpantang ). Utk berpantang tu terpulah either nak beli set / loose item. Mcm I prefer loose item set NR sebab ramai ckp bagus and yg lain2 tu beli kat kedai jamu + persediaan dari umi dgn nenek kt kg nanti. Hihi.. let's check it out, hopefully its helpful for us ya :)

Senarai untuk ibu 
  1.  IC, buku pink checkup & Hp (sgt penting !) 
  2. Baju utk keluar hospital (Prefer baju butang depan utk mudah menyusu)
  3. Stokin tebal
  4. Sweater 
  5. Kain batik 
  6. Toiletries ( Tuala, selipar & brg mandian)
  7. Tudung (prefer tudung awning )
  8. Nursing Bra 
  9. Seluar dalam ( Prefer jenis pakai buang)
  10. Maternity pad 
  11. Breast pad
  12. Bengkung utk berpantang
  13. Breast pump
  14. Tambahan ( Makanan minuman, beg plastik kotor, Minyak angin ) 
***Utk makanan/ minuman tu boleh sediakan spt air zam2/ selusuh, marjerin + milo, air masak, kurma, biskut kering / roti .

Bagi brg2 baby I prepare brg utk dibawa dlm LB dan dalam wad, so 2 beg utk baby sahaja, so asingkan siap2 utk mudahkan suami kite nk bwk masa dlm LB nanti :) 

Senarai brg baby dlm Labor Room

  1. Baju baby (Prefer side snap shirt, baju mcm kimono sebab tali pusat baby belum tanggal)
  2. Mitten & socks
  3. Receiving blanket / bedung
  4. Diapers
  5. Barut
  6. Tuala mandi (hooded) -if needed
  7. Toletries baby (if needed) 
Senarai brg baby dlm wad 

  1. Baju baby (Prefer 3 psg siang , 3 psg malam)
  2. Barut
  3. Bedung / blanket / napkin 
  4. Topi (Kepala & telinga baby perlu dilindung)
  5. Mitten / booties
  6. Diapers
  7. Baby wipes
  8. Tuala baby / tuala kecil
  9. Toiletries (yg pntg myk tropika / telon, nappy cream, baby oil)
  10. Bantal baby 

** Berapa helai or byk mana nk bwk tu depends pada kita, lagipun tak tahu berapa hari kita akn duduk dlm wad tu kan hihi.. 

So far, dalam 80% da sediakan cuma selebihnya akn diusahakn :) Bagi I semua senarai kat atas tu penting, klu bole xnk tgl satu pun , biasala nk sambut baby 1st kan, everything must be in checklist . Utk baju2 baby kat rumah tu, kwn2 ramai pesan jgn beli bju newborn byk sgt sbb baby cepat membesar, so prefer baju yg 3-6m tu lebih sikit masa membeli awal2 ni. Brg2 baby lain mcm bakul baby, tikar getah utk diapering baby and so on tu bole sedia, semua atas kite la ye hihi.. 

And at last, brg2 besar mcm set tilam dah bole beli nanti baby nk tido mane? Hihi. I dgn hubby prefer set tilam kekabu dari Little DJe, bole refer kat Fb / Ig diorang, very recommended ! :) 
Utk baby coat, car seat, stroller tu lebih baik beli lepas bersalin , tapi klu da terlebih duit tu tak salah pun beli awal2 . 

Ya Allah lindungilah diriku dan anak yg aku kandung sehingga cukup bulan aku melahirkannya , mudahkanlah urusan ku dan kawan2 ku yg masih meniti hari utk melahirkan khalifah mu di dunia ini. Dan kurniakanlahr ezeki anak bagi rakan2 ku yg masih menunggu. Aminn Ya Rabb :) 


Laillahaillah anta subhannaka inni kuntum minal zolimin

Bahawasanya, tiada Tuhan yang patut disembah melainkan Engkau, Maha Suci Engkau. Sesungguhnya aku adalah termasuk  orang-orang yang zalim ~ Surah Al-Anbiya': 87.)


* sorry entry panjang hikhik :) 


6 comments:

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Semoga di permudahkan urusan dear. =) Kawan aina pun beli brg baby masa ekspo dkt klcc. (^^,) byk yg murahh. berbaloi.

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

@aina yazid : kan yunk. Mmg berbaloi semua yg kite nak ade kt situ cume kene ondai pilih je. Hihi

Suhaiza Suki said...

kakak kitaa pun selalu buat checklist mcm ni. next baby bln april nanti, hehe.

Hafiza AizZawa said...

anak pertama mmg x sabar.. bila dah tahu pregnant rase trus nk g beli barang dia.. hehe...

tenku butang said...

Hai.. Cakk..
done follow sini no ..819
Jom berkenal kenalan kita..
Sudilah kiranya follow teman yea..
http://tengkubutang.blogspot.my/

kalau minat kucen.. boleh follow sini juga
http://kucenkucenbelog.blogspot.my/

tenku butang said...

tq entri ini.. kalau teman mengandung.. memang akan singgah nanti.. doakan yea..

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign