Pages

Pengalaman bersalin anak pertama - Induce

p/s : Entry panjang, x larat jgn bace 😝
Sebenarnya entry ni dah lama tersimpan dalam draft, punyela lama nak amek masa siapkan entry pengalaman bersalin ni, sebab tangan kena buat banyak keja sejak muncul si kecik Muhammad Habib Faheel dalam hidup ni hihi. 

Kadang sampai give up nak buat entry ni tapi still kuatkan semangat sebab nak jugak cerita pengalaman bersalin ank pertama, pengalaman pertama, mana tahu kot2 Habib bace bila da besar nanti, sementara otak I tengah kuat ingat lagi setiap memori tu.

Okey jom cerita dari awal ... 
Seawal 36 minggu I da balik kampung kelantan sebab mmg plan nak berpantang sana . Ank sulung kan mesti la nak pantang dgn mak sendiri ye dak 😜 Lagipun kite still x tahu minggu ke berapa anak dlm perut ni nak keluar, ada yg awal ada yg lewat . So sampai je kampung get ready itu ini nak bawak masuk spital nanti, hari2 make sure takde yg tertinggal . Masa ni hubby pun da kena balik bentong so tinggal la I dekat kampung . Sedih tu mmg terasa sgt sebab sepanjang preggy hubby la org yg paling take care pasal I. Everything complete dari makan pakai semua. Dari awal preggy sampai masuk 9 bulan tibe2 kene jauh sementara, mana tak bercucuran ayak mate oii . Nasib baik ada umi abah je kat kampung tuuu .. 

Okey tunggu punye tunggu, hari berganti hari, minggu berganti minggu still xde lagi tanda2 perut nak meletopp kebaboo. Okey takpe still ade masa nak makan mcm2 , baby bagi can ke mama die kot. Masa tu bulan Ramadhan I sempat puasa sehari je sebab second day puasa perasan baby kurang gerak , so terpaksa skip puasa risau punye pasal lagipun dah masuk 9 bulan, critical path ler kekononnyee. Hoho jenuh lerr den mengganti puasa nanti. 😀 

Eh eh dah nak sampai due date ujung2 pun takde lagi tande2 perut nak meletop. Mcm2 dok tanya dekat group Ibu Hamil Fb tu . Mcm2 jugak dok bace cara2 nak cepatkan proses kelahiran, mkn nenas la, mkn telur aym kampung separuh masak la semua I makan tao . Hari2 buat pumping senaman nak bagi jalan cepat bukak.  So hubby pun terpaksa la balik kelantan kot2 bile2 masa je baby nak keluar, eh tak nak keluar jugak . Awal lagi hubby da mintak cuti , haih la anak apa yg bes sgt duduk dalam perut mama ni pun tak tahu lah. Sebab mama suka makan sodap2 agaknyerrr 😄😄 

Nenek da start bagi minum air akar kayu ape entah, utk elak uri melekat, so I pun hadap ajo lah pesan org tue kan . Nenas pun den tolan pun takde jugak tande2 yg keluar . Dalam hati ni dok berdoa jgn lerr kena induce, org cakap induce lagi sakit dari biasa . Masalahnye yg biasa pun I tak pernah rasa, hahaha . 😝 okey tepat hari due date 14 June 16 pun baby masih berenang2 dlm perut 😄 So that day I dgn hubby decide nak keluar jalan2 Aeon KB, konon banyak jalan cepat la baby nak keluar , dgn doa dan harapan balik2 jalan tu da start sakit haha . Sampaikan my mum suruh bawak brg siap2 dalam kete tao 😝

40w
 
Okey seperti biasa esok nye pun baby still dalam perut, sakit or tanda2 ?? Tanda2 besar takde, sakit2 kecik tu biasa kot . Nurse KK dah siap bagi tarikh serah diri dekat spital if baby tak nak keluar jugak 😌 haih la anak ku ... 
So minggu tu berlalu mcm tu je tanpa tanda2 nak sakit lagi 😂 Mcm2 cara dah buat . Sampai laa tarik serah diri 21hb ................ 

Barang baby, maknye semua dah masuk kereta . Salam umi abah, nenek semua . Masa tu ayak mata nak gugur tapi ku tahan jua haha . Sedihh woo mcm nak pergi berperang .. 😂 Tapiiii dalam kereta time nak sampai spital ayak mata ku gugur juaaa , hubby saksi nyerr haha ... sebab dah lama dok tahan dari rumahh .. sedihh + takut semua adaa tao . Masa tu dah tak pikir pasal kena induce, cuma pikir asal selamat semua dimudahkan semua . Sampai spital jakun dok tgk org pakai baju pink masa tu ada akak tu pecah ketuban agaknya tgk air byk kat lantai die berlari masuk dalam, terus cerita kat hubby, haihh gugur jantung tgk . Fuh fuhhh .. 

Sampai je cerita dekat guard kena serah diri so I kena masuk dalam tinggal la hubby dgn beg2 kat luar. Dekat dalam tu mcm2 dorg suruh buat, kencing la timbang berat la. Haa masa masuk bilik tu ade baby baru lepas bersalin, tanya nurse cakap, maknye tgh berjahit kat dlm. Errrrr 😨😨 
Ade 2 org atas katil tgh cek ctg . yg sorg tu mcm tgh dok menahan contraction. seriauu den tgk tmbh2 takde pglmn lagi , semua baru... berhuhu lerr kite kat situuu .. 😚😚 

I pun kena duduk katil ketiga cek ctg jugak . Alhamdulillah semua okey . Cek mengecek sambil pakai tag name kat bawah tu lama la jugak sebelum dpt naik wad, dari pukul 9 pagi sampai pukul 12 lebih baru dpt naik atas, kesian encik sayang tunggu lama . Sempat la dok borak dgn 2-3 akak2 ni. Masing2 tunggu nak naik wad jugakk . So ade gengg hihi dah mcm tu pun nak ber geng kannn 😄 ape pun tak bolehhh .. okey naik wadd , I dpt wad blkg sekali yg ade air cond kire dlm bilik ade 8 org mcm tu. Dekat Hosp Tanah Merah ni takde class2 utk govt staff, so hadap je la ikut nasib dpt katil mcm manee 😚 

Kisah esoknyerr 22hb .... 
Harini kena induce. Dalam bilik tu termasuk I,  3 org kena induce. Tempat induce depan bilik ajoo .. Tapi akak 2 org ni dah 1-2 anak la, I je org baru hihi.. Akk katil sebelah ckp nurse pesan mandi awal pukul 7 nak induce so I pun mandi solat subuh sambil doa byk2 semoga dimudahkan semua Ya Allah 😊 Masa masuk bilik nak induce doc akan scan dulu.. so bermulalahh drama sedihhh ....... 😭😭😭 

Doc cakap baby I besar 3.8 kg based on scan , tapi kenapa last scan aritu 3.5kg ?? Cptnye membesarrr wahai baby . So doc mintak pilih either nak cser or normal. She explains everything pro n cons utk cser / normal. Masa tu jantung degup punye laju. Rasa mcm kena hempap batu . Tgk akak2 lain dah bersenang lenang berehat dekat katil tapi I belum induce sebab kena buat pilihan 😥 Ye lah kann kite takde pengalaman. Cerite dekat akak katil sebelah, die bg pendapat suruh normal je lagipun ank sulung , cser byk komplikasi katanya . 

I pun berjalan keluar sampai pintu lift call hubby. Tapi x dpt cakap. Hubby say hello I terus letak, nangis lajuuuuu 😢😢😢 teresak2 I nangis nasib takde org masa tu. Hubby call I balik I x dpt agkt sebab mulut x dpt cakap air mate turun laju last2 wassapp je , cerita semua . Hubby pun dah risau , I tak bagi inform umi sebab tak nak umi risau . Bincang punye bincang so decide normal. Takpe Allah ada bersama, dia Maha Mengetahui 😊 Tibe2 hubby wsap 'hanis zalikha tu boleh je normal anak die 3.85kg ' hahaha . Iyo lah syggg ... 😘 

Lepas buat keputusan I terus jumpa doc tadi mintak induce sebab nak normal . Die mintak tunggu sampai pukul 9 sebab duty die dah habis, tunggu doc lain pulak . Okey fefeeling sabarr tunggu doc baru datang . Dalam pukul 9 lebih selesai lah diinduce hihi . Rasa die x sakit pun mcm biase doc masukkan ubat . Masuk dekat mana tu jangan ditanye lerr 😁 .. lepas masuk ubat doc pesan kena baring rehat lebih kurang sejam . Sebelum tu i dah siap2 makan roti+milo+kurma kekonon takut kang tetibe sakit menyerang haha.. 

Waktu melawat pukul 1230 tengahari hubby dtg . Die suruh try minum milo + marjerin mcm orang dok cerita tu, nak bagi jalan cepat bukak alang2 dah kena induce kan . So dgn hati  tawakal I pun minum milo + marjerin, makan kurma nasi semua hubby ajak turun naik tangga kat luar. I sempat turun naik sekali je sebab masa ni pinggang da start sakit , rasa lain macam je kat bawah, balik bilik mintak hubby gosok2 kan bahagian pinggang ke belakang . Tak sakit sgt lagi masa ni tapi I dah tak boleh nak gurau2 gelak2 dah, fokus sakit sambil baring, nasib sempat makan nasi semua. Tak kisah dah orang yg dtg melawat katil2 sebelah ni 😄 I rasa mungkin kesan cepat dtg lepas minum milo marjerin tadi . Akak yg induce awal dr I pun still tak sakit lagi. Dalam masa sama dok risau kot2 sakit je lebih tapi jalan tak bukak2, ni semua penangan byk sgt baca info dkt group mcm2 hal2 org cerita sampai tengah sakit pun boleh pikir bukan2 😂 Sambil2 tu dok doa dlm hati moge2 dgn rasa sakit tu jalan dah terbukak . 

Tak silap I after 8 hours induced doc akan cek sama ada jalan dah terbukak or belum. Pukul 230 waktu melawat habis, tinggal lah I sorang2 atas katil menahan sakit yg makin kuat dan kuat . Sambil keep breath in and out mcm yang I bace , salah satu cara tahan sakit contraction. Masa ni dah tak kisah ape orang pandang, orang lain pun cenggitu jugak hihi. Nurse je keep datang tanya I . Dalam pukul 4 lebih I dah tak tahan, rasa mcm nak terberak nak meneran sesuatu, I inform nurse yg dtg, die mintak ke bilik nak cek jalan. Ya Allah masa ni Allah je tahu dgn tak larat nak berjalan tengah sakit, nasib baik la bilik treatment tu depan bilik I je . I pun gigih bangun katil sambil rasa ade something keluar mencurahh. Oh noo that darahh + lendirr .. ohh yg ni kot orang dok cakap keluar lendir darah tuu 😣 Tak sempat jalan sampai bilik depan even selangkah lagi sakit contraction dtg balik, I terpaksa duduk ats kerusi depan bilik tu dulu sampai sakit hilang then jalan balik . Masa ni doc cek jalan dah almost 6cm . Doc mintak utk pecahkan ketuban on that time jugak. Tak kisah la doc I mmg dah tak boleh tahan . Lepas pecah je ketubann terus mengalir lajuu air keluar haha terasa basah lenjun baju . I sempat tanya doc mcm ni ' lepas pecah ketuban makin sakit x? ' oh my questionn ??? Punye lah sakit masa tu Allah je tahu. Masa tu nurse dok kalut sebab I kena hantar pergi LB terus , siap tanya I baju baby dalam beg mana, tengah menahan sakit tu I pun jawab la, nasib ingatan tak sakit 😄 

I turun LB dalam pukul 430 . I mmg ingat masa dia tapi tak tahu mcm mane, maybe tengah2 sakit I tengok jam agaknye 😂 Bermulalah drama suamiku tak dijumpai haha . I sempat mintak staff situ panggil husband I masuk LB sebab die tak tahu, hp I pun entah ke mana. Mana ler sempat pegang hp masa tengah sakit oii . Rasa nak terajang org ade lerr haha. Guard depan cakap husband I takde kat luar. Masa ni terus dok pikir Ya Allah sempat ke laki aku tengok aku bersalin ni. Sebab hari2 dok doa suami ade di sisi sepanjang proses bersalin . 

Masa dok menahan sakit pegang besi katil husband I datang sambil pakai baju khas biru tak silap. Lega sgt masa ni. Tinggal kitorang berdua je dlm LB, yang lain uruskan patient lain kot, bukan I sorg je nak bersalin time tu tao hihi. Yang I ingat I tak bagi husband pegang I . Betul lah orang kate, masa tengah sakit jangan kan tak bagi org pegang, rasa nak sepak2 je orang kat depan haha . I cakap kat husband rasa nak teran . Masa tu I dah x pikir ape, memang I teran, doc perempuan dtg ckp jgn teran sebab still 6 cm. Yelah 6cm dekat atas tadi, dah turun bawah ni agaknye mesti dah bukak byk kan 😁 so betul lah mmg doc cek kepala baby da almost nak keluar okey ! I pun ape lagi teran sehabis daya walaupun awal2 tu tersalah meneran dekat anak tekak muahhaa . Walaupun seribu kali praktis and hadam care2 meneran bila sampai masa sebenar jangan harap nak jadi betul, percayalaahhhh !! 

Lepas dapat teran yang betul terus keluar meluncur dgn laju hamba Allah dari rahim ni. Ya Allah tak terucap dgn kata. Hanya syukur ke atas MU semua berjalan dgn mudah, lancar tanpa ape2 komplikasi . Masa pregnant hari2 doa lepas solat dimudahkan bersalin yang penting tak nak ada komplikasi apa2 antara diri ni dan baby. Alhamdulillah . 

Eh eh ! Terpanjang pulak karangan ... dipendekkan .. 

22 Jun 2016, tepat jam 6.10pm lahir seorang khalifah Allah, anugerah Allah untuk kami suami isteri, diberi nama Muhammad Habib Faheel (Kekasih Mulia) seberat 3.5kg. Semoga akhlak mu seindah nama, sikap mu seindah Rasulullah . Aminn Ya Rabb . 
Tak larat menaip sudahhhh.... 


 

2 comments:

Mar Mansor said...

tahniah

Julia Tarmidi said...

Salam singgah dan follow :)

http://www.akuseorangtraveler.com/

!♥Kisah Honey Dalia♥! Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign